Home

Pesti

Plante Corali Nevertebrate Acvarii Intretinere Bolile pestilor Recomandari
 
 

In construirea si amenajarea unui acvariu, in primul rand trebuie sa avem in vedere speciile de pesti pe care dorim sa le procuram. In functie de talia pestilor vom avea nevoie de un vas mai mic sau mai mare.
In ultima perioada au aparut in comert acvarii gata facute sub diferite forme si de diferite marimi. Daca dorim sa ne construim singuri acvariul trebuie sa avem in vedere, in functie de volumul acestuia, grosimea sticlei pe care o vom folosi.
In fuctie de volumul acvariului, grosimea sticlei va fi:
- volum pana la 50 l grosimea sticlei 4 mm
- volum pana la 80 l grosimea sticlei 5 mm
- volum pana la 100 l grosimea sticlei 6 mm
- volum pana la 120 l grosimea sticlei 7 mm
- volum pana la 150 l grosimea sticlei 8 mm
- volum mai mare de 150 l se recomanda ca grosimea sticlei sa fie de minimum 10 mm
Se recomanda ca pentru fundul acvariului sa se foloseasca sticla mai groasa decat pentru laterale, presiunea punandu-si in primul rand amprenta asupa acestuia.
Dupa procurarea sticlei vom avea nevoie de un adeziv care sa nu fie toxic pentru pesti si sa reziste la presiunea creata de apa. In ultima perioada se foloseste cu succes ca adeziv siliconul-caucic. Acesta poate fi procurat foarte usor, gasindu-se in comert sub diferite marimi si colori. Atentie: vom folosi doar siliconul-cauciuc care are desenat pe el acvariul sau pestii !!!

Apa, calitatea si temperatura acesteia.

Dupa construirea si probarea acvariului acesta va fi umplut cu apa.
Apa este un element esential in formarea unui acvariu. Calitatile acesteia trebuie sa fie specifice pestilor cu care dorim sa populam acvariul. Principalele calitati ale apei sunt bazate pe: pH, duritate, temperatura.
pH-ul reprezinta gradul de aciditate sau alcalinitate al apei sau solutiilor. Apa pura este neutra, avand valoare pH-ului 7, cele peste 7 sunt alcaline, iar cele sub 7 sunt acide.
Pestii sufera la modificarile buste ale pH-ului si trebuie sa ne intereseze ca acestea sa nu intervina in acvariul nostru. Valoarea pH-ului este influentata de: reziduurile pestilor, plante, pitra vibratorului, etc.
Masurarea pH-ului se poate stabili cu teste de pH aflate in comert, relativ ieftine si suficient de precise.
  Duritatea apei care ne intereseaza este duritatea data de substantele solide dizolvate in apa. Duritatea apei este data in principal de rocile pe baza de piatra de var si dolomita.
Duritatea apei se masoara in grade germane si o putem diferentia in felul utmator: 0 4 dGH o apa moare, 5-11 dGH o apa moderata, mai mare de 12 dGH o apa dura.
Pentru determinarea duritatii apei se gasesc in comert diferite teste care sunt precise si eficiente.
Temperatura apei este la fel de importante ca si celelalte doua componente (pH, duritate) si este cel mai usor de masurat.
Temperatura va fi stabilita si mentinuta in functie de speciile de pesti care populeaza acvariul nostru, unlele specii preferand o temperatura mai mare iar altii una mai joasa, aceasta fiind foarte usor de mentinut cu ajutorul unui incalzitor cu potentiometru.
Temperatura optima pestilor difera de cea de reproducere a acestora, cea din urma fiind in cele mai multe cazuri cu 1-2? mai mare decat cea optima.
Pentru a nu produce socuri termice pestilor trebuie ca la schimbarea apei temperatura apei nou introduse sa nu difere cu mult de cea din acvariu.

Lumina care ne foloseste este lumina alba. Aceasta este un complex de 7 spectre de culoare ROGVAIV.
Iluminatul acvariului nu este dificil, putandu-se realiza prin becuri sau neoane. Lumina zilei nefiind suficienta pentru ca un acvariu sa fie bine iluminat.
Asadar, putem gasi in comert neoane care sa puna in evidenta pestii si neoane care sa foloseasca plantelor. Acestea dau rezultate foarte bune combinate, atat din punct de vedere al naturaletii cat si din punct de vedere al eficientei pentru cresterea plantelor. Iluminatul zilnic trebuie sa fie de minimum 11-12 ore pe zi cu o intensitate de 200lx. Fiecare planta are nevoie de 0.1 dm? cu o anumita marja in conditiile care vor fi create.
In comert se pot gasi diferite dispozitive bazate pe filtrate mecanica sau chimica cu materilae filtrante ca: nisipul sau pietrisul, buretii, vata, etc.
Filtrarea chimica este un proces prin care produsele chimice sunt eliminate din apa prin absotie, de catre un material corespunzator si care este pus intr-o cutie de filtrare. Manganul si carbunele activ pot fi folosite pentru acest gen de filtrare. .
Pentru ca plantele sa poata supravietui si sa se poata dezvolta la noi in acvariu avem nevoie de un substrat corespunzator.
De regula, substratul este alcatuit de un strat subtire de nisip cu granulatie mai mare sau pietris.
Spatiul dintre pietricele este important pentru dezvolatrea coloniile de bacterii care au ca scop descompunerea reziduurilor, in acest fel ajutand plantele.
Ca substrat putem folosi: pietris, argila si turba.
Amestecul poate fi facut in urmatoarele proportii: 1/3 pietris, 1/3 argila, 1/3 turba. Argila folosita trebuie sa fi stat o perioada mai lunga in aer liber.
Se recomanda ca primul strat sa fie format dintr-un pietris cu granulatie mai mare pentru ca bacteriile aerobe sa poata exista